Leva ihop logo
 
Startsida
Vem är Marie Eenfeldt?
 
Böcker:
Leva ihop
Den märkliga historien
Min livsväv
 
Utvecklingspsykologi:
Barn & föräldrar i samspel
Studiehandledning
 
Leva tillsammans med barn:
i åldern 0-3 år
i åldern 3-7 år
i åldern 7-12 år
 
Information till:
Mödra - & Barnavårdscentral
Ungdomsmottagn. & Gymnasium
Familjerådgivning
 
Mer:
Pressklipp
Beställ böcker
 
E-post:
marie.eenfeldt@gmail.com


Leva ihop framsida    Leva ihop baksida


Leva ihop är en bok med livskunskap för dig som är tonåring eller tonårsförälder, för dig som vill bli en bra partner och en bra förälder, för dig som är lärare eller verksam i ett människovårdande yrke - en bok användbar för alla som vill öka sina kunskaper om samlevnad och relationer. Ett mycket bra studiecirkelmaterial.

Författaren Marie Eenfeldt är barnpsykiatrisk kurator, familjerådgivare och föreläsare. Hon har intervjuat svenska familjerådgivare, sammanställt egna och andras kunskaper och erfarenheter, testat materialet på lärare och elever och samlat det i en bok om att Leva ihop - från tonårstiden fram tills man själv är tonårsförälder. Boken är illustrerad av Cecilia Torudd.

Familjerådgivare ser idag hur många lämnar varandra i besvikelse sedan de fått sitt första barn.

Författarens förhoppning är att denna "förebyggande familjerådgivning" ska ge bättre beredskap för ett liv ihop.

Boken tar upp fem huvudområden: Tonåren, Att bilda par, När två blir tre, Utvecklingspsykologi 0-12 år, Samlevnad som ett livsprojekt.

Utgiven 1998 av Förlagshuset Gothia i samarbete med Folkhälsoinstitutet.

Text ur Leva ihop:

  Olika tider i livet

ställer oss inför olika utmaningar   

Olika tider i livet är så olika, att det är som om vi skulle få leva många olika liv under vårt enda liv här på jorden. I varje skede finns utmaningar att möta. Resultatet påverkar kommande livsskeden. När man befinner sig mitt i en period är det svårt att se de här sammanhangen.

Den spännande resa en tonåring är i början av brukar man inte lära sig särskilt mycket om i skolan. Ofta vet vi människor mer om vår omvärld än om oss själva. Den här boken delar med sig av kunskaper som familjerådgivare och personal inom barn- och ungdomspsykiatrin samlat på sig. Sådana som har som yrke att samtala med människor som befinner sig i olika livsskeden.

Förr förmedlades livskunskap ofta mellan äldre och yngre. Men med snabba samhällsförändringar och flyttning långt bort från uppväxtmiljö har möjligheterna att förmedla användbara kunskaper till de närmaste minskat. Även om samhällssystem förändras och livsbetingelserna blir andra, finns det livsfrågor som alla ställs inför. Utmaningar som varje ny generation möter och behöver fundera över.


Så här skrev Bibliotekstjänst i sin recension:
Enkel och viktig livskunskap som förmedlas på ett lättläst och kunnigt sätt … . Alla som i sitt arbete möter par och familjer kommer att känna igen frågeställningar och tankegångar och har nytta av denna samlevnadshandbok


Uppsala nya tidning:
Under graviditet och när barnet är fött är detta något som man önskar att alla par kan få ta del av.


P C Jersild (DN kolumn 10/7-99):
Boken har påståtts vara en biologistisk smörja. En kritik som framstår som svårbegriplig…. Lättläst och fylld av klok kunskap och därtill kongenialt illustrerad av ”Ensamma mammans” upphovsman Cecilia Torudd.


Redaktör Bertil Sandén i Sveriges kommunala familjerådgivares utskick (februari 1999):
Marie Eenfeldt har burit fram en läcker frukt: LEVA IHOP! Läs, njut och sprid den!


Britta Svensson, Expressen (14/5-99):
De ilskna debattörer som slaktat Leva ihop tar på sig ett väldigt ansvar. Nu när boken är stoppad, hur tänker de se till att dagens unga människor får kunskap om hur relationer fungerar? …Bränn den på bål ni som vill. Jag tänker ge den till mina döttrar när de flyttar ihop med sin första kille.


Knut Carlqvist, Finanstidningen (14/5-99):
En utmärkt samlevnadsbok har sänkts av en infam och politisk kritik!


Bilda dig en egen uppfattning! Leva ihop finns att beställa för 100:- + porto. Böcker kan beställas här. Sprid boken till andra om du tycker om den. Även Marie Eenfeldts övriga böcker kan beställas.